Добродошли!

ЈУ ОШ `Иво Андрић` у Бањој Луци је образовна институција која, инсистирајући на квалитетним и безбjедним условима, образује успјешне људе препознатљиве по креативности, толеранцији и другарству.

Карактеристике

Школа је препознатљива по мотивисаним ученицима, квалитетном кадру у настави, примјењивости знања и пројектима.

Традиција

У протеклих 60 година рада наше школе у њој су организована разна такмичења и постигнути су завидни резултати. Хор и оркестар постижу прва мјеста чак и на нивоу бивше Југославије. Ова школа је мјесто где су своје образовање стекли многи угледни људи.

Монографија

Поводом 60 година живота и рада школе изашло је прво издање Монографије ЈУ ОШ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Иво Андрић\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Бањалука

Постигнућа ученика

У ОШ „Иво Андрић“ сваке године се одржава Дан ученичких постигнућа када ученици имају прилику да покажу своје резултате постигнуте током године.

 

ЧИТАЛИЋИ

2017/18.

Дана,  5. јуна 2018. године у Дјечијем позоришту одржана је завршна манифестација овогодишњих Читалића. Наша школа у улози овогодишњег домаћина извела је драмски програм под називом „Вук је међу нама“;  учествовале су и  Школа „Алекса Шантић“ и Школа „Јован Ј. Змај  Осим изврсног програма у Дјечијем позоришту био је постављен и изложбени штанд свих активности са бројним ученичким радовима, сакупљеним предметима, а све у складу са темом, нпр.: ученички дневници, све што асоцира на живот и дјело Вука Стефановића Караџића, чак и посластице са азбуком. Богат изложбени простор,  предулаз у Дјечијем позоришту испунили су тог дана сви учесници, а осим наше Школе и поменутих школа домаћина били су ту представници из свих  20  школа  из  Републике Српске које су укључене у Читалиће од ове школске године.

ПРОЈЕКАТ ЧИТАЛИЋИ 

2016/17.

Смотра школа учесница пројекта „Читалићи“ за 2017. годину одржана је 1. јуна 2017. године у Дјечијем позоришту Републике Српске. Овогодишња тема пројекта била је „Незаборављени великани нашег краја“. Пројекат „Читалићи“ и његови аутори нам долазе са југа Србије, из града Алексинца, с циљем да развијање и његовање љубави према књизи и читалаштву никад не престане.

Овом приликом желимо да се захвалимо нашим ученицима и наставницима који су се током цијеле текуће школске године вриједно припремали за завршну смотру  у оквиру  пројекта, а то су: Драмски студио „Плава звезда“  је припремио колажну представу под називом „Врбас памти“ с којом су наступили  на завршници заједно са десет основних школа из регије. Читалачке дневнике израђивали су ученици од другог до деветог разреда заједно са својим учитељицама и наставницама, а посјетиоци Смотре су могли да  их погледају  на изложбеном штанду. У оквиру ликовне секције  ученици су цртали портрете наших великана и такође допринијели да уљепшају штанд школе. Креативна секција  је такође учешћем које је било разнолико и креативно дала допринос у представљању наше школе, а посебно занимљива и садржајана јесте Књига великана, коју ћете моћи погледати у холу школе. Све активности које смо реализовали у протеклом периоду, а тичу се овог пројекта пропраћено је будним оком наше Библиотечке секције.

         Активности у оквиру пројекта су трајале током читаве школске године

ВРБАС ПАМТИ

no images were found

2015/16.

СМОТРА ЧИТАЛАШТВА

У сриједу, 11. маја 2016. године, у Дјечијем позоришту Републике Српске одржана је Смотра читалаштва – Читалићи 2016. Пројекат Читалићи започет је 2013. године као подухват школских библиотекара општине Aлексинац и Јавне библиотеке ,,Вук Караџић“ из Алексинца са жељом да врате дјеци књиге у руке и даље развијају љубав према књизи и читалаштву. Аутори тима сматрају да само удруженим снагама можемо остварити задате циљеве, тако да су Читалићи већ прве године превазишли границе општине. Поред школа у Србији, у пројекат се постепено сваке године укључују српске школе из дијаспоре, Македоније и Републике Српске.
У нашем граду је први пут одржана Смотра читалаштва на којој је учествовало шест основних школа из Републике Српске. Читалићи наше школе су се представили успјешно и показали све што су у оквиру пројекта радили и стварали у току школске године.

ЧИТАЛИЋИ КРЕАТИВЦИ

На изложбеном штанду могли су се видјети бројни читалачки дневници. У изради читалачких дневника учествовали су ученици разредне наставе од другог до петог разреда уз помоћ својих учитељица. Свако одјељење је радило по два читалачка дневника. Ментор за разредну наставу била је учитељица Азра Беговић Мачкић. Ученици од шестог до деветог разреда су израђивали читалачке дневнике у стрипу, а њихов ментор била је наставница Љиљана Гојковић. Због велике заинтересованости за овај пројекат, нека одјељења су представила и више од два читалачка дневника.
Теме за ову школску годину биле су: Играјмо се ријечима (2. разред), У свијету мудрости (3. разред), Човјече, не љути се (4. разред), У чаробном свијету бајке (5. разред), Витезови српских дворова (6. разред), И мегданџије се жене (7. разред), Од колијевке јунаци (8. разред), Вољело се двоје младих (9. разред).

no images were found

ЧИТАЛИЋИ ГЛАСНИЦИ

У оквиру задатка Народна књижевност кроз игру ученици су креирали друштвену игру под називом Бојно поље. Друштвена игра је израђена на хамеру са тематиком, ликовима и мотивима народне књижевности и упутством за игру. Аутори игре су Милан Бокан и Ања Бузаџија − IX4.

no images were found

ЗВУЧНА БИБЛИОТЕКА

Посјетиоци штанда су могли послушати нашу звучну библиотеку, која представља аудио-запис од пет пјесама из циклуса о Марку Краљевићу. Звучна библиотека је намјењена дјеци која имају сметње у виду, те не могу писану ријеч упознати на уобичајен начин.
Материјал је снимљен у студију РТРС, а ученици који су радили на овом пројекту су: Ана Радоја, Ања Бузаџија, Милан Бокан, Стефан Павловић − IX4, Игор Бујак – IX2, Теодора Курушић, Матија Јеличић – VII4 заједно са наставницом српског језика Љиљаном Вулин.

no images were found

 

ЗВУЧНА БИБЛИОТЕКА

Штанд су красили ученички ликовни радови на тему Ликови из народне књижевности, а стварани су под менторством наставнице Аните Новић. Захваљујући ученицима и наставници, настао је креативно дочаран пано са ликом Иве Андрића и ћуприје на Дрини, који је употпунио изглед нашег штанда.

no images were found

ИЗРАДА БЕЏЕВА

Креативна радионица и сви њени чланови су се посветили изради двије различите врсте беџева. Први су били изложбеног карактера и направљени су од глине. За њихов финални изглед била је задужена учитељица Ивона Трипуновић. Други су били намјењени ученицима и наставницима који су представљали нашу школу, а за њихов изглед заслужна је Азра Беговић Мачкић.

no images were found

Посјетиоци штанда су, такође, имали прилику да погледају презентацију о томе шта је све рађено у оквиру пројекта. Презентацију су радили чланови секције Мали библиотекари уз помоћ њихове наставнице Љиљане Гојковић.

ЧИТАЛИЋИ, презентација

 

СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ У КРАЈИНИ

У оквиру представљања на сцени читалићи глумци приказали су игроказ „Свадбени обичаји у Крајини“. Кроз дијалог генерација приказују како је то било некада и како је сад. Некада се поштовала традиција и живјело у складу са њом. Данас на традицију и обичаје гледамо као на фолклор и немамо времена да је живимо. При избору вјеренице тражио се савјет од старијих, при организовању свадбе учествовала је родбина и била присутна сва ближа околина. Био је то догађај важан за све у коме су сви имали своје мјесто и улогу. Данас за мишљење других не питамо, све сами одлучујемо и организујемо. А како је љепше, просудите сами…
Игроказ су припремали ученици: Матија Јеличић VII4, Игор Бујак IX2, Ана Радоја, Милан Бокан и Ања Бузаџија − IX4 заједно са наставницом Љиљаном Вулин.

no images were found

На крају сценског представљања ученици Милан Бокан и Ања Бузаџија − IX4, који су у игроказу имали улоге дједа и младе, подијелили су дарове гостима и директорима школа учесница овогодишње смотре. Дарови су били симболични и у духу традиције − теглице с пекмезом и мотивима змијањског веза, а припремили су их чланови секције Везиља и наставница Сања Бабић.

no images were found

Најљепше тренутке овогодишњих Читалића овјековјечио је наш фотограф школе Сергеј Ћуковић VII 1.

Све припреме су протекле уз велику подршку и помоћ нашег директора школе Жељке Опачић, која је била у току свих активности везаних за пројекат Читалићи.

Радујемо се новој школској години и с нестрпљењем чекамо нове Читалиће!!!

no images were found

no images were found

Total Page Visits: 1842 - Today Page Visits: 2