ЈУ Основна школа „Иво Андрић“ кроз историју

Првобитни назив школе био је Основна школа „Браћа Павлић“ и основана је 29. јула 1958. године. Школске 1958/59. године школа је била смјештена и згради Школе ученика у привреди, која је била пресељена у другу зграду. Тај смјештај је био привременог карактера јер је зграда била стара, имала је само пет учионица и није била одговарајућа за рад једне осмогодишње школе. За школу је већ тада планирана нова зграда која се градила између Улице Бранка Радичевића и Штросмајерове улице.
Важно је нагласити да је већ те прве године уписано више ученика него што је планирано. Тако је било замишљено да се у школу упише осам одјељења, то јесте, сваког разреда по једно одјељење, међутим, уписано је једанаест одјељења.
За првог директора школе именован је Богдан Гутаљ, школски инспектор НОС-а Бања Лука, а за секретара школе Мухамед Пузић, учитељ који је био на раду у Школи ученика у привреди.

Већ сљедећа школска година 1959/60. почела је у просторијама нове школе, а свечаност тим поводом уприличена је 18. септембра 1959. године. Овој свечаности присуствовала је и Катарина Павлић, мајка три сина по којима је школа у том тренутку носила име.
Школска 1962/63. година остала је упамћена по великом приливу ученика у школу. Наиме, због израженог прилива становништва број ученика у тој школској години стигао је до броја 1620 тако да је настава била организована у три смјене. Такође, поменута школска година обиљежена је и изградњом школског игралишта које је званично отворено на Дан школе 22. априла 1963. године.
У току школске 1969/70. године радило се у специфичним условима због разорног земљотреса који је погодио Бањалуку. Одмах након земљотреса прекинута је настава јер је школа претрпјела знатна оштећења. Настављена је тек крајем године, и то у баракама и вагонима. Због ових ванредних околности прво полугодиште завршено је тек 21. марта 1970. године, и то са смањеним бројем ученика јер су се неки ученици преселили након земљотреса.
И сљедећа школска година 1970/71. почела је у специфичним условима, односно у баракама и вагонима у школском дворишту, али је то кратко трајало. Већ 25. септембра ученици су враћени у зграду школе која је поправљена и ојачана тако да јој слабији земљотреси, који су се још увијек спорадично појављивали, нису могли ништа. У тој школској години школа је добила и нову просторију – фискултурну салу.
Све до школске 1991/92. године настава је текла без значајнијих прекида, али 1991. године настава почиње у сложеној политичкој и економској ситуацији. Због тога је наредни период обиљежен честим прекидима наставе, као и проблемима са прекидима електричне енергије и гријања.
Године 1993. извршена је процедура промјене назива школе. Закључком Скупштине Града Бања Лука од 26. фебруара 1993. године (Службени гласник, број 1 од 1. 3. 1993. године) назив школе измијењен је у Основна школа „Иво Андрић“ Бања Лука.
Тек је 1996/97. школска година започета у миру, али су се и даље осјећале материјалне посљедице претходних ратних година. Година 1996. је значајна као почетак сарадње са ОШ „Иво Андрић“ из Ниша. Представници наше школе присуствовали су њиховој прослави двадесете годишњице и том приликом је потписана Повеља о сарадњи трију основних школа из Ниша, Београда и Бањалуке које носе име нобеловца Иве Андрића.
Још један значајан датум за школу јесте и 16. новембар 1998. године, када је школа уз помоћ аустралијске владе прикључена у систем интернета што ће јој олакшати многе послове, а прва презентација школе преко интернета успјешно је реализована 29. новембра 2001. године.
Од школске 1998/99. године почиње штампање школског листа „Мостови“, умјесто дотадашњег листа „Лептир“. Мотив мостова је имао значајну улогу у Андрићевом стваралаштву па се тај назив показао као одлично рјешење за назив школског листа који и данас излази једном годишње.
У историји школе значајно мјесто има и 2008. година, када је у Основној школи „Иво Андрић“ уведен први електронски дневник у Републици Српској.

Да је 2008. година заиста била успјешна потврђује и признање Града. Наиме, те године је школа добила и Златну плакету Града Бања Лука за изузетна остварења у области образовања.
У школској 2009/10. радило се на уређењу школског простора, како унутрашњег тако и спољашњег. У том периоду су одобрена средства од стране Министарства просвјете и културе за реконструкцију дотрајалог крова и замјену столарије. Наведени радови су свакако допринијели бољем изгледу школе.

Тако уређена школа била је спремна за нови корак у свом развоју, а то је још једна промјена назива. Наиме, године 2011. промијењен је назив школе у Јавна установа Основна школа „Иво Андрић“ Бања Лука, под којим и данас ради.
Након увођења електронског дневника 2008. године рађено је много на његовом усавршавању тако да је на крају школске 2013/14. године штампано прво електронско свједочанство што је у великој мјери олакшало посао одјељењским старјешинама.

Ипак, ова школска година остала је упамћена и по неким мање лијепим стварима, а то су поплаве које су захватиле подручје Бањалуке, али и цијеле Републике. Ученици петог разреда у том периоду су боравили на Јахорини у оквиру Школе у природи, гдје су морали продужити боравак због сигурности.
Школска 2014/15. година остала је запамћена као веома успјешна година. Наиме, двориште наше школе проглашено је за најуређеније школско двориште. Од ове школске године и ученици и наставници се у школи осјећају сигурније јер је постављен видео надзор. Такође, ове школске године тим школе је укључен и у пројекат предузетништва, у оквиру кога је спроведена активност под називом „Шеширијада“. Исто тако, ове школске године школа се прикључила и пројекту „Читалићи“, у оквиру кога су представници школе посјетили Алексинац гдје су се представили мултимедијалном представом и читалачким дневницима.
И током школске 2016/17. године настављене су завршне активности у оквиру пројекта усмјереног на спровођење учења за предузетништво па су ученици наше школе учествовали и на Сајму предузетништва у Шибенику, гдје су представили своје производе. Такође, у овој школској години представници наше школе присуствовали су манифестацији поводом 40 година постојања Основне школе „Иво Андрић“ Београд под називом „Андрићевијада – ширимо љубав“, чиме су додатно истакнуте пријатељске везе ове двије школе истог назива.
Године 2017. школа је започела и нове сарадње, и то са школама из Крања и Љубљане чиме је проширен списак пријатељских школа. Година 2018. значајна је као велики јубилеј наше школе. Наиме, тада је обиљежено 60 година постојања и рада школе и објављена је Монографија школе. Том приликом школа је угостила представнике већ поменутих пријатељских школа.

Такође, и у школској 2018/19. рађено је на много на изгледу школе и уређењу школског простора. Наиме, захваљујући великом пројекту реконструкције и санације школских објеката у школском дворишту је постављена монтажно-демонтажна платформа, чиме је ријешен сигурнији улазак ученика у школу.
Школска 2019/20. година протекла је у знаку општег страха због доласка новог и непознатог вируса корона. С циљем очувања сигурности ученика у марту 2020. године наставни процес је прекинут, а ученици су били обавезни да прате онлајн наставу што је била велика новина и за њих и за наставнике. И сљедећа школска година је почела у истом знаку, али ипак у учионицама. Рад је био организован тако да се редовно врши дезинфекција школских просторија, ученици и наставници носе заштитне маске, ученици се дијеле у групе, а часови трају двадесет минута.
И у току ових ванредних околности и ученици и наставници су показали изузетан труд и напор да и даље остварују запажене резултате. Тако је школа укључена у Еко-пројекат „Мисли о природи“, у оквиру кога је добила и статус Еко-школе.

Total Page Visits: 2532 - Today Page Visits: 2