Светосавска академија

Дан посвећен Светом Сави је значајан дан за сваку школу, свако дијете и сваког просвјетног радника. Тога дана присјећамо се онога који је живот посветио свом народу, Богу и молитви и који нам је оставио путоказе за тешка времена.

Овогодишња Светосавска академија, под називом Путевима Светога Саве, у нашој школи одржана је у петак, 26. јануара са почетком у 15.00 часова у холу школе. Традиционално, академија је почела Химном Светом Сави, након чега је услиједио обред ломљења славског колача, а затим и програм који су припремили наши вриједни ученици заједно са својим менторима.

Дан посвећен Светом Сави увијек је био дан радости и пјесме. Тако су ове године ученице IX4 одјељења, Марија Жагран и Катарина Регодић, и започеле и завршиле културно-умјетнички програм пјесмама Заспо Јанко и Расти, расти, мој зелени боре. Велики и мали хор, као и оркестар заједно су извели пјесме Ми знамо судбу и Кад звони српска црква. Да нам је Свети Сава звијезда водиља и извор свјетлости који показује свом народу прави пут показали су нам чланови драмске секције предметне наставе извођењем комада Сунце Светог Саве. Наши најмлађи ученици били су нарочито вриједни и припремили нам двије рецитације. Прву пјесму – Жеља Светог Саве извела је ученица II4 одјељења Лара Штукељић, а другу која нам говори како се слави крсна слава – Српска слава извео је Матија Мирчић, ученик II1 одјељења. Будући да о Светом Сави постоји највише прича и легенди, чланови рецитаторске секције предметне наставе потрудили су се да нам их представе. Тако је Марија Вукајловић, ученица IX2 одјељења, прочитала легенду Свети Сава и сељак без среће, док је Нора Кривошија, ученица VII3 одјељења, казивала стихове пјесме Силазак Светог Саве. За крај ове Свечане академије водитељи Милица Стојановић (VI4), Романа Лазендић (VIII1) и Лука Цвијић (IX1) подсјетили су нас још једном да је, како каже Матија Бећковић, „прича о Светом Сави најдужа прича коју прича српски народ“ и да свако од нас треба да дописује нове странице те приче тако што ће слиједити Савине путоказе.

Обиљежавање Савиндана је одлична прилика да се похвале и награде најбољи ученици наше школе. Директор школе Жељка Опачић уручила је награде Кости Бркљачу и Ени Бехарић. Коста Бркљач је ученик VIII2 одјељења и овогодишњи добитник Светосавске награде, који за себе скромно каже како су „труд и добра воља разлози његовог успјеха“. Ена Бехарић је ученица VI3 одјељења, која је освојила треће мјесто на ликовном конкурсу поводом Дана Републике Српске.

Такође, директор школе Жељка Опачић уручила је награде и бившим ученицима наше школе – Дамјану Косу, који је дипломирао на Богословском факултету у Београду и Никши Декићу, ученику Медицинске школе који је добитник плакете „Свети Стефан“ и који је присутнима прочитао своју пјесму Република Српска, за коју је и награђен.

Савиндан је већ традиционално и дан на коме буду награђени и похваљени и ученици од првог до деветог разреда који су се посебно истакли у раду и залагању, као и ученици осмог и деветог разреда са свим закљученим петицама и примјереним владањем у првом полугодишту, а овог Савиндана похваљени су и бивши ученици наше школе који су у својој новој школи, ЈУ Гимназија, добили награде и похвале. Такође, школа је поносна и на добру партнерску сарадњу са родитељима којима су уручене захвалнице. 

Актив четвртог разреда ове године био је задужен за уређење сцене за Светосавску академију. Ученици се били вриједни и припремили бројне радове о Светом Сави који су били изложени у холу школе. Истим поводом, ученици IV1 одјељења посветили су час у оквиру предмета Дигитални свијет лику и дјелу Светог Саве и том приликом израдили нове и другачије радове чиме су показали како се и нове модерне технологије могу користити приликом обраде традиционалне тематике.

Након овогодишње Свечане академије уручене су и награде радницима школе који ове школске године обиљежавају јубилеј свога рада – Ранка Орашанин, Јелена Врховац и Радмила Лужија. Такође,  награде су уручене и радницима школе који су били чланови Тима за самовредновање и дали свој несебичан труд и рад у оквиру процеса спољашњег вредновања квалитета рада школе у школској 2023/24. години, када је школа добила оцјену одличан.

Свети Сава 2024

Захвалнице родитељима поводом Савиндана

Бивши ученици наше школе похваљени у ЈУ Гимназија

Списак ученика који су се истакли по труду и залагању у току 1. пол. 2023/24.

Списак ученика осмог и деветог разреда са свим петицама и примјерним владањем на крају 1. пол. 2023/24.

Total Page Visits: 197 - Today Page Visits: 3
Подјели