Екскурзија осмих разреда, 2023.године

Путовања су нешто што се памти заувијек. Екскурија овогодишњих ученика свакако ће остати у лијепом сјећању како ученицима осмог разреда Основне школе „Иво Андрић“ Бањалука тако и њиховим наставницима. Да је путовање било квалитетно говори и чињеница да о њему још увијек не престаје да се прича. Екскурзија је трајала 4 дана, од 12. јуна до 15. јуна 2023. у организацији МИГ-турс агенције. Захваљујући водичима који су нас чекали на сваком одредишту сазнали смо много информација о свакој посјећеној знаменитости. На путовање смо пошли из Бањалуке у 6.00, зауставили се у Етно селу Станишић, наставили путовање према Новом Саду гдје смо обишли манстир Хопово, Сремске Карловце, Петроварадин, мјузеј Војводина и тржни центар Променада. У Београду смо посјетили храм Светог Саве, зоолошки врт и музеј Николе Тесла. На путу према Крагујевцу смо обишли Карађорђево насеље Опленац, а у Крагујевцу смо посјетили Спомен-музеј 21. октобар, Шумарице и град Крагујевац.

Дана, 12.јуна смо посјетили много знаменитости. Манастир Хопово који је у XVI веку био најзначајнији просвјетни центар Срба са обе стране Дунава и Саве. Стефан Герлах је, путујући у Цариград између 1573. и 1578, забиљежио да Срби у Београду немају школе, већ долазе у Хопово да уче да читају и пишу. 

Сремски Карловци су сачували извјестан број важних грађевина из 18.вијека Истичу се: Саборна црква Светог Николе, зграда Патријаршије, Карловачка гимназија и Фонтана четири лава из 1799.године.

Дана 13. јуна смо обишли Нови Сад и његове љепоте: Петроварадинску тврђаву која се налази на десној обали Дунава, као и музеј у Петроварадину, Змај Јовину улицу која је главна улица у пјешачкој зони Новог Сада. Посјетили смо и музеј Војводине, сјдиште установе и дио сталне поставке из археологије, историје – до 1867. године као и етнологије у Дунавској улици број 35.

Дана, 14.јуна смо обишли храм Светог Саве у Београду, зоолошки врт и музеј Николе Тесле. Упутили смо се према Крагујевцу и обишли Карађорђев конак у Тополи на Опленцу.

У Крагујевцу, 15.јуна смо посјетили Спомен-музеј 21. октобар, Шумарице и град Крагујевац. Иако нам је ово путовање било испуњено многим садржајима, имали смо доста времена и за дружење и забаву, У Бањалуку смо стигли увече у 23.00. Ученици су ишли у пратњи директора школе Жељке Опачић и одјељењских старјешина свих пет одјељења: Гордане Малић, Маје Пастуовић, Душанке Томић, Весне Новаковић и Саше Радошевића, вође пута.

Свим ученицима честитамо на беспријекорној пажњи, лијепом понашању, забавном и веселом дружењу, а посебну захвалност дугујемо нашем ученику Вуку Дамјановићу који је својим фотографским радом од почетка до краја забиљежио најљепше и најзначајније фотографије које можете погледати у линку испод.


New folder

П

Total Page Visits: 2648 - Today Page Visits: 1
Подјели